Zelf familieonderzoek doen? Vijf bronnen van informatie

23-02-2023
Bron: Freepik
Bron: Freepik

Weet jij waar je vandaan komt?

Sommige mensen kennen hun familiegeschiedenis tot vele generaties terug, voor anderen is het een groot vraagteken. Het begrijpen van je familiecultuur, tradities, geschiedenis en trauma's is een belangrijk aspect van het vormen van je eigen identiteit en je eigen levensverhaal. Bepaalde normen en waarden waar je mee opgevoed bent vallen hiermee op zijn plaats. Je kunt jouw afkomst analyseren en je eigen identiteit bepalen.

Maar als je geen idee hebt waar jouw familie vandaan komt, waar begin je dan? Ik zet vijf bronnen op een rijtje.

1. Familieleden

De eerste stap bij het onderzoeken van je familiegeschiedenis is het praten met familieleden. Niet iedereen heeft deze luxe, maar als je nog een aantal levende familieleden hebt, grijp deze kans dan aan.

Zij kunnen je informatie geven over je voorouders, verhalen over gebeurtenissen en misschien zelfs foto's en documenten delen. Het is slim om zo snel mogelijk met oudere familieleden te praten, omdat zij mogelijk informatie hebben die anders verloren zou gaan.

2. Familie-archieven

Sommige families hebben hun eigen archieven. Dit kan variëren van een eenvoudige doos met documenten en foto's tot een uitgebreide verzameling brieven, dagboeken en andere persoonlijke items. Als je geluk hebt, heb je misschien een familielid dat een dergelijk archief in beheer heeft, en zich misschien zelf niet eens bewust is van de waarde van dit materiaal.

3. Archiefinstellingen

Archiefinstellingen zijn de ideale plek om te zoeken naar informatie over je familiegeschiedenis. In archieven kun je doorgaans terecht voor registers van geboorte, huwelijk en overlijden, volkstellingen en andere officiële documenten. Vaak hebben archieven ook andere bronnen, zoals lokale kranten en tijdschriften, kerkregisters en notariële archieven. Veel archieven hebben tegenwoordig online databases waarin je kunt zoeken naar informatie. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij plaatselijke gemeentearchieven of bij het CBG (Centrum voor Familiegeschiedenis). De website Delpher heeft ook een grote voorraad gedigitaliseerde kranten- en tijdschriftartikelen.

4. Online databases

Er zijn talloze online databases waarin je kunt zoeken naar informatie over je familiegeschiedenis. Enkele voorbeelden zijn Ancestry, MyHeritage en Geneanet. Deze websites bieden toegang tot miljoenen gegevens, zoals volkstellingen, huwelijks- en overlijdensregisters, militaire dossiers en nog veel meer. Houd er wel rekening mee dat je vaak moet betalen om volledige toegang te krijgen tot de gegevens. 

5. Sociale media

Sociale media, zoals Facebook en Twitter, kunnen ook een nuttige bron zijn voor genealogisch onderzoek. Door te zoeken op namen en locaties kun je mogelijk contact leggen met familieleden die je anders niet zou hebben gevonden. Wie weet heeft deze tak van jouw familie een stuk meer informatie over het leven van jullie gedeelde voorouders. Daarnaast zijn er op sociale media verschillende groepen en pagina's gewijd aan genealogisch onderzoek waar je informatie en tips kunt vinden.

Bij de Levensbrouwerij geloven wij dat ieder levensverhaal de moeite waard is om te vertellen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via de Contactpagina.