Ook zelf een levensboek maken? Vijf tips
Het kan vele jaren duren om een goed boek te schrijven. Het kan een heel leven duren om een levensverhaal op papier te zetten. Heb je besloten om jouw levensboek te maken? Gefeliciteerd! Een levensboek maken vergt veel tijd en doorzettingsvermogen, maar met deze vijf tips wordt het ongetwijfeld een succes.
Stap 1: Analyseer jezelf
Neem eerst de tijd om jezelf en je emoties te analyseren. Denk grondig na over je jeugdherinnering. Denk aan alle momenten die jou als persoon hebben gevormd. Zet de antwoorden op de volgende vragen op papier om een begin te maken met jouw zelfanalyse.
· Werd ik als kind gerespecteerd?
· Is er rekening gehouden met mijn mening?
· Konden mijn ouders met elkaar overweg, en zo niet, hoe heeft dit mij beïnvloed?
· Was er van mij verwacht dat ik perfect moest zijn?
Beantwoord deze vragen eerlijk en ga verder met je tienerjaren. Hoe werd je toen behandeld? Hoe was school voor jou? Ben je ooit gepest? Hoe zag je jouw identiteit als tiener?
Inzicht krijgen in deze vormende sleutelconcepten leidt tot een grondige zelfanalyse. Let op, deze analyse kan invloed hebben op jouw huidige perspectief. Dit is een intensief en confronterend proces.
De volgende stap is meer inzicht verkrijgen in je huidige gemoedstoestand en blik op de wereld. Houd een dagboek bij en noteer je gedachten, emoties en reacties. Analyseer je aantekeningen elke week om bepaalde patronen te ontdekken. Als je je op een bepaald moment van de dag bijvoorbeeld verdrietig voelde, probeer dan te begrijpen waarom.
Verdiep je ook in je denkpatronen. Wanneer denk je positief, wanneer denk je negatief? Wat veroorzaakt deze gedachten? Denk je dat het iets te maken heeft met je jeugdervaringen? Probeer zoveel mogelijk antwoorden op dit soort vragen op papier te zetten.
Het ontwaren en analyseren van deze patronen vormt de basis van het maken van je levensboek.
Stap 2: Maak een lijst voor je levensverhaal
De volgende stap is een lijst maken met alle belangrijke keerpunten in je leven. Hoe ben je hier terecht gekomen? Wat heeft je geholpen om de persoon te worden die je nu bent? Wat heb je in je leven meegemaakt? Een traumatische ervaring kan je bijvoorbeeld op uiteenlopende manieren hebben veranderd.
Wat waren de momenten waarop je op een kruispunt stond, niet wetende in welke richting je moest gaan? Waren er momenten waarop je je helemaal verloren voelde? Schrijf deze ervaringen op en creëer een tijdlijn van beslissende punten in jouw leven.
Stap 3: Vind jouw thema (en zet dit om in actie)
Het is tijd om jouw levenservaringen om te zetten in een pakkend verhaal. Je moet jezelf in wezen in een hoofdrolspeler veranderen. Denk hierbij na over het thema dat je gaat gebruiken. Het kan een uitdaging zijn om je te richten op één thema, maar het zal je levensboek sterker maken. Stel jezelf de vraag: "Wat is de belangrijkste vraag in mijn verhaal?"
Zorg ervoor dat je zowel drama als actie in je werk opneemt. Als je boek enkel uit interne overpeinzingen bestaat, zal dit niet de aandacht van de lezer trekken.
Als je meer actie in je verhaal wilt brengen, voeg dan dialoog toe. Zorg ervoor dat elk van je personages anders klinkt. Anders ontstaat er het risico van eentonigheid en loop je het risico je publiek te verliezen. Over je publiek gesproken...
Stap 4: Focus op het publiek
Je verhaal hangt af van het publiek voor wie je schrijft. Als je levensboek bijvoorbeeld verwijst naar tienerproblematiek, zal je toon en schrijfstijl anders zijn dan wanneer je je richt op een volwassen publiek. Stel vast aan welke doelgroep je het verhaal wilt laten lezen. Deze lezers moeten zich verbonden voelen met jouw ervaringen.
Stap 5: Proeflezen, proeflezen, proeflezen
Jouw levensboek staat volledig op papier. Een feestelijk moment, maar je bent nog niet klaar. Vergeet niet om jouw werk grondig te laten proeflezen door iemand die met een frisse blik naar het verhaal kijkt.
Geïnspireerd geraakt? Wil jij graag jouw levensboek maken maar weet je niet goed waar te beginnen? Neem dan contact op met de Levensbrouwerij. Bij de Levensbrouwerij schrijft een historicus en gepubliceerd auteur jouw levensverhaal. De biografie wordt beeldend en vakkundig opgeschreven. Daarnaast worden jouw verhalen in het boek geduid met een historische blik. Zo begrijpt de lezer niet alleen wat er gebeurde in jouw leven, maar ook waarom. Een bijzondere toevoeging aan de boekenkast van jouw familie!