Jouw familieverhalen bundelen? Wat dacht je van een generatieboek?

18-04-2022

Bij de Levensbrouwerij schrijven we levensverhalen. Maar niet iedereen voelt zich comfortabel in het spotlight dat zo'n boek met zich mee brengt...

Je bescheiden moeder, opa of overgrootoma vindt zichzelf niet 'interessant' genoeg, ondanks hun veelbewogen, bijzondere leven. Herkenbaar? Gelukkig is er een andere manier om hun verhalen vast te leggen: het generatieboek.

Een generatieboek? Wat is dat?

Laatst werd mijn opa vijfentachtig. Het uitgelezen moment om een boek te schrijven over zijn levensverhaal. Mijn familie wilde hem dit graag cadeau doen, maar hij bedankte beleefd voor de eer. Hij noemde zichzelf 'te gewoontjes' voor zo'n boek, hoewel wij wel beter wisten.

Gelukkig bedachten we een alternatief waar hij zich wel volledig achter kon scharen: het generatieboek. Drie generaties, mijn opa, mijn moeder en ik, gingen een middag lang in gesprek over ons leven en onze opvattingen. Deze gesprekken bundelde ik in één boek. Een kostbaar geschenk dat wij hem cadeau deden op zijn vijfentachtigste verjaardag en gekoesterd wordt door de hele familie.

Hoe pak je zoiets aan?

Hoe gezellig ook, het leek ons geen goed idee om het generatiegesprek in het wilde weg te voeren. Daarom bedachten we van te voren vijf thema's die centraal zouden staan in het gesprek:

1) Werk/carrière

2) (Wereld)politiek

3) Cultuur

4) Geloof en levensbeschouwing

5) Liefde en relaties

De keuze voor thema's is zeer persoonlijk en kan per familie sterk verschillen. Ga met elkaar in gesprek over de onderwerpen die centraal staan in jullie leven. Welke ideeën zijn vormend geweest voor jullie wereldbeeld?

Ook besloten we de materie te begrenzen tot onze levensopvattingen rond ons vijfentwintigste levensjaar - voornamelijk omdat het jongste generatielid (ondergetekende) nog maar zesentwintig was. Het was zeer boeiend om de verschillen én overeenkomsten van onze opvattingen als leeftijdsgenoten te vergelijken.

Gewapend met deze structuur (een leeftijdsbegrenzing en een lijst thema's) zijn we met zijn drieën een middag lang in gesprek gegaan. Ik heb de conversatie opgenomen zodat ik tijdens het praten en luisteren niet steeds hoefde te notuleren. Het is raadzaam om een plek te kiezen waar je comfortabel kan zitten zonder achtergrondruis. Wij hebben het appartement van mijn opa als locatie gekozen.

Wat was het resultaat?

Na een paar volle, maar zeer waardevolle en leerzame dagen transcriberen, schrijven en schrappen was het resultaat klaar: een boek met een zelfontworpen cover inclusief foto's van de drie generaties en onze levensverhalen op de bladzijden.

Een prachtig cadeau dat hopelijk nog generaties lang mee zal gaan binnen de familie!

Komt er een verjaardag of andere mijlpaal aan voor een gekoesterd familielid? Overweeg dan eens een generatieboek cadeau te geven! Neem contact op met ons voor meer informatie.